Zorginstituut Nederland

Portaal voor iStandaarden in de
Zorg en Ondersteuning

De Groene Vink voor iStandaarden

De Groene Vink is een kwaliteitsborging voor softwareleveranciers die werken met iStandaarden. Het geeft de zekerheid dat de berichten die binnen hun softwaresysteem gegenereerd worden, in orde zijn. Softwareleveranciers, zowel van gemeenten als zorgaanbieders en overige ketenpartijen, kunnen bij Zorginstituut Nederland een Groene Vink behalen.

Deelname is vrijwillig
De Groene Vink is geen officiële certificering of keurmerk van softwaresystemen, maar een erkenning dat de software berichten genereert die aan de eisen voldoen. Meedoen aan de Groene Vink gebeurt op vrijwillige basis.

Groene Vink voor de releases van 2018

In maart 2018 wordt de Groene Vink uitgereikt voor de berichten van alle nieuwe iStandaarden; iWlz 2.0, iPgb 2.0, iWmo 2.2 en iJw 2.2. Alle geslaagde leveranciers ontvangen tijdens een feestelijke uitreiking een Groene Vink-kunstwerk.

De Groene Vink-module
Softwareleveranciers kunnen een Groene Vink behalen door gebruik te maken van de Groene Vink-module. Via de module, die Zorginstituut Nederland heeft ontwikkeld, kunnen softwareleveranciers zelf de testberichten uploaden en controleren.

Alle berichten van de nieuwe releases komen in aanmerking voor de Groene Vink 2018. De module beoordeelt alle berichten.

Hebt u vragen over de module, lees dan de veelgestelde vragen of neem contact op met het Beheerteam iStandaarden via info@istandaarden.nl.

Hoe worden de berichten getoetst?
In de Groene Vink-module worden berichten aan een uitvoerige inhoudelijke en technische test onderworpen. Dit gebeurt aan de hand van diverse scenario’s die u kunt volgen.

Voor elke release waarvoor Groene Vinken te behalen zijn, doorloopt u de scenario’s in de handleiding. Onder ‘Meer informatie’ ziet u welke handleidingen beschikbaar zijn, en daarmee voor welke releases u een Groene Vink kunt behalen.

iWmo 2.2 en iJw 2.2: let op de uitvoeringsvarianten
Voor iWmo 2.2 en iJw 2.2 geldt dat de Groene Vink per uitvoeringsvariant wordt uitgegeven: alle berichten binnen de gekozen uitvoeringsvarianten worden getoetst.

Voor elke uitvoeringsvariant bestaan er scenario’s. In de Groene Vink-module kunt u aangeven welke uitvoeringsvarianten u wilt laten toetsen. De Groene Vinken worden per uitvoeringsvariant uitgegeven. Dit betekent dat alle berichten worden getoetst binnen drie uitvoeringsvarianten: 'Outputgericht', 'Inspanningsgericht' en 'Taakgericht'.

Wilt u meer weten over de uitvoeringsvarianten en de bijbehorende berichttypen? Lees dan de Handreiking Uitvoeringsvarianten onder 'Meer informatie'.

Overzicht met Groene Vink-deelnemers en resultaten
Op de pagina ‘Overzicht Groene Vink-deelnemers (2018)’ houden we bij welke softwareleveranciers zich in de Groene Vink-module hebben ingeschreven, voor welke release of releases (Wlz 2.0, iWmo 2.2, iJw 2.2 en iPgb 2.0) en wat daarvan de status is.

Daarnaast houden we nog het ‘Overzicht Groene Vink-deelnemers (2017)’ bij, daarin staan alle inschrijvingen voor de Groene Vink voor iWmo 2.1 en iJw 2.1.

Hoe meldt u zich aan voor de Groene Vink 2018?
Inschrijven voor de Groene Vink 2018 kan via de Groene Vink-module. Om toegang te krijgen tot de module hebt u een iStandaarden-account nodig. Dit kunt u aanvragen via het aanmeldformulier. Hebt u al een account? Dan hoeft u alleen een verzoek in te dienen om uw account te upgraden naar Groene Vink-gebruiker. U doet dat door een bericht te sturen aan info@istandaarden.nl.

Procedure en planning
Na registratie als Groene Vink-gebruiker informeert het Beheerteam iStandaarden u per e-mail over de verdere procedure. De planning voor de Groene Vink 2018 is:

  • september 2017: start inschrijving Groene Vink voor iPgb 2.0
  • half oktober 2017: start inschrijving Groene Vink voor iWlz 2.0, iWmo 2.2 en iJw 2.2
  • 5 februari 2018: sluiting inschrijving voor deelname aan de uitreiking Groene Vinken 
  • 13 maart 2018: uitreiking Groene Vinken voor iPgb 2.0, iWlz 2.0, iWmo 2.2 en iJw 2.2

U kunt zich in principe heel 2018 inschrijven voor de Groene Vink. De procedure geldt specifiek wanneer u in aanmerking wilt komen voor de uitreiking van de Groene Vink in maart 2018.

primary.istandaarden.wooltown.nl