Zorginstituut Nederland

Portaal voor iStandaarden in de
Zorg en Ondersteuning

2017

Van de ‘patiënt centraal naar ‘mensgerichte zorg’ (28 november 2017)

“De stem van de klant is te logisch en te lastig voor woorden. Daarom moeten we goed in gesprek vandaag. Vroeg of laat zijn we allemaal patiënt.” 

Met die woorden nodigde dagvoorzitter Hans Oosterkamp de deelnemers aan de Denktank IZO uit om volop mee te praten en mee te denken over de vraag hoe we het cliëntperspectief op kunnen nemen in informatievoorziening én in de eigen organisatie. Het thema: de stem van de klant.

Onder 'Meer informatie' vindt u het nieuwsbericht, het uitgebreide verslag van de dag en de link naar het fotoalbum.


Denktank vol nieuw perspectief voor informatievoorziening in de zorg en ondersteuning  (13 juni 2017)

Met waardering voor de levendigheid van de IZO-community en de vele bekende maar ook nieuwe gezichten in de zaal opende dagvoorzitter Hans Oosterkamp de Denktank IZO van 13 juni 2017.

Openingsspeech Ron Roozendaal
Hoe wordt vanuit het ministerie van VWS gekeken naar nieuwe perspectieven? Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid bij VWS, ziet in de IZO-community eenzelfde beweging als die van de Pinksocks Tribe: een groep doeners en makers die de zorg willen veranderen.

MedMij is ook zo’n beweging. Ron: “Mijn staatssecretaris noemt het een voorbeeld van koude ict voor warme zorg. Ik noem het ‘van wachtkamer naar woonkamer.” MedMij is een manier waarop persoonlijke gezondheidsomgevingen gegevens uitwisselen met, onder andere, zorgorganisaties.

Ron: “Baas zijn over eigen gezondheid is baas zijn over je eigen gegevens. Over niet al te lange tijd hebben wij veel meer informatie over onze gezondheid die je kunt delen met de professional.”

Om mogelijk te maken dat mensen bij hun eigen gegevens kunnen, moet je heel veel regelen, op allerlei niveaus. Er moet een nieuwe basisinfrastructuur in de zorg ontstaan. Als niemand de baas is, is het zaak te komen tot een andere manier van afspraken maken – binnen en tussen sectoren en in de hele zorg – over veiligheid, privacy, standaarden en gebruik.

Ron deelt afspraken die in het Informatieberaad Zorg gemaakt zijn. “We gaan informatieafspraken koppelen aan het leveren van goede zorg.”

Via 'Meer informatie' kunt u verslagen van de plenaire paneldiscussie, de terugkoppelingen uit de vorige Denktank en de workshopverslagen inzien. In het pdf-boekje 'Hoog tijd voor een nieuw perspectief' zijn alle verslagen gebundeld, inclusief foto's en film.


primary@149.210.155.96