Zorginstituut Nederland

Portaal voor iStandaarden in de
Zorg en Ondersteuning

Aanpassingen in iWmo en iJw 1.0 nodig voor overgang naar 2.0

Dit is een gearchiveerd nieuwsbericht

Let op! Dit nieuwsbericht is ouder dan zes maanden en bevindt zich daarom in het archief van nieuwsberichten op istandaarden.nl.

De inhoud kan minder actueel en relevant zijn, verwijzingen kunnen doodlopen en documentatie bij het bericht kan verwijderd zijn.

> Naar het actuele nieuwsoverzicht

1​ oktober 2015 – In iWmo en iJw 1.0 zijn wijzigingen nodig om de geautomatiseerde conversie naar iWmo en iJw 2.0 mogelijk te maken. Voor beide standaarden wordt de codelijst ‘Eenheid’ aangepast, voor iJw zijn nieuwe productcategorieën opgesteld.

Op 1 januari 2016 worden iWmo 2.0 en iJw 2.0 geïmplementeerd. Is implementatie voor uw organisatie op die datum nog niet mogelijk, dan biedt conversie uitkomst. Om de automatische conversie naar de 2.0-versies mogelijk te maken, zijn wijzigingen in de 1.0-versies nodig. Vandaar de drie aangepaste codelijsten.

Codelijsten Eenheid voor iWmo en iJw
De codelijst WMO756 - EENHEID in iWmo versie 1.0 en de codelijst JZ756 - EENHEID in iJw versie 1.0 zijn gewijzigd, zodat iedere waarde een frequentie heeft. In de oude situatie hadden de eenheden ‘Stuks/aantal’ en ‘Euro’s’ geen frequentie, wat automatische conversie belemmerde. Partijen die in de eerste maanden van het nieuwe jaar nog met de 1.0-versies werken, moeten de gewijzigde codelijsten gebruiken.

Codelijst Productcategorie voor iJw
De codelijst Jeugdwet JZ020 - PRODUCTCATEGORIE bevat nieuwe productcategorieën voor iJw. In de nieuwe codelijst zijn zowel de codes uit 2015 als de nieuwe codes opgenomen. De codes kunnen dus naast elkaar gebruikt worden, onafhankelijk van de versie van iJw. De nieuwe categorieën worden vanaf 1 januari 2016 gebruikt. Partijen die in de eerste maanden van het nieuwe jaar nog met de 1.0-versies werken, moeten nieuwe productcategorieën kunnen inlezen en versturen.

In het menu rechts vindt u directe verwijzingen naar de aangepaste codelijsten in de informatiemodellen.

Opgenomen in de conversieregels
De wijzigingen op de codelijsten zijn opgenomen in de conversieregels iWmo en iJw. Zie voor meer informatie het nieuwsbericht Conversie iWmo en iJw 1.0 2.0: wat zijn de uitgangspunten?.

Meer codelijsten? 
Alle codelijsten die bestaan voor zowel iWmo 1.0 als iJw 1.0 zijn beschikbaar als download in Excel, inclusief de aanvullingen die vanaf 1 januari 2016 nodig zijn voor de 2.0-versies van de standaarden. U kunt ze downloaden in het menu rechts.

primary@149.210.155.96