Zorginstituut Nederland

Portaal voor iStandaarden in de
Zorg en Ondersteuning

‘Blockchain kan de wereld van de zorg op z’n kop zetten’

Dit is een gearchiveerd nieuwsbericht

Let op! Dit nieuwsbericht is ouder dan zes maanden en bevindt zich daarom in het archief van nieuwsberichten op istandaarden.nl.

De inhoud kan minder actueel en relevant zijn, verwijzingen kunnen doodlopen en documentatie bij het bericht kan verwijderd zijn.

> Naar het actuele nieuwsoverzicht

29 september 2017 – Gisteren heeft Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, het eerste juridische certificaat ontvangen voor Mijn Zorg Log, één van de innovaties in digitale informatie-uitwisseling voor de langdurige zorg waarbij Zorginstituut Nederland betrokken is.

Met de uitreiking van het certificaat is de eerste werkende én juridisch gecertificeerde blockchaintoepassing in de zorg een feit.

Advocatenkantoor Pels Rijcken, dat de blockchain juridisch heeft getoetst, reikte het certificaat uit aan Erik Gerritsen tijdens de Blockchain Future of Trust Summit 2017 in de Ridderzaal in Den Haag.

De Nederlandse blockchainspecialist Ledger Leopard heeft Mijn Zorg Log in opdracht van Zorginstituut Nederland ontwikkeld. Peter Snaterse van het Zorginstituut is verheugd met de gecertificeerde blockchaintoepassing.

Peter: “Van blockchain wordt gezegd dat het de grootste technologische innovatie is sinds de komst van internet. Vanuit het Zorginstituut wilden we weten: is dit echt zo? Wat zou een nieuwe technologie als blockchain kunnen betekenen voor de zorg? En welke gevolgen heeft dit voor eerder gemaakte afspraken en uitgangspunten voor gegevensuitwisseling in de zorg?”

“Met het bouwen van Mijn Zorg Log – een blockchainoplossing aan de hand van de praktijkcasus van Appie, een fictieve burger met een zorgvraag – hebben we ontdekt dat blockchain de wereld op zijn kop kan zetten. Administratieve processen zijn efficiënter in te richten en de burger krijgt echt regie over zijn eigen zorggegevens. Blockchain geeft de mogelijkheid om de burger nog meer centraal te stellen’,

Jeroen van Megchelen, ceo van Ledger Leopard: “Wij zijn ontzettend blij met het juridische certificaat voor Mijn Zorg Log. In de afgelopen twee jaar hebben we als start-up hard gewerkt aan het ontwikkelen van blockchainoplossingen die echt werken. Daarbij hebben we direct veel aandacht besteed aan het laten certificeren en erkennen van onze aanpak. Het certificaat voor de oplossing die we ontwikkelden in opdracht van het Zorginstituut is daarmee een belangrijke mijlpaal.

Mijn Zorg Log is baanbrekend op het gebied van privacy. Het vergt een uiterst zorgvuldig proces om kwetsbare cliëntinformatie in een blockchain te brengen. Om tot de certificering te komen, hebben Ledger Leopard en het Zorginstituut samen met Pels Rijcken tientallen juridische eisen in kaart gebracht. Die zijn direct vertaald in het platform waarop Mijn Zorg Log is gebouwd. Door de inzet van zowel juridische als technische expertise en door goed naar elkaar te luisteren, bleef het karakter van de blockchain intact.

Mijn Zorg Log voldoet aan vigerende wet- en regelgeving en is voor zover bekend de eerste blockchain in Nederland die juridisch is getoetst. De belangrijkste juridische blockchainbevindingen van Pels Rijcken zijn na te lezen in een whitepaper voor juristen.  


Enthousiast over blockchain voor de zorg en Mijn Zorg Log?
U kunt nog stemmen voor de Computable Awards.

 'Blockchain in de zorg: Mijn Zorg Log' is genomineerd als ICT-project van het jaar in de zorg. Om blockchain in de zorg op de kaart te zetten, is uw stem van harte welkom. U kunt nog stemmen op Mijn Zorg Log tot en met 8 oktober 2017.


primary@149.210.155.96