Zorginstituut Nederland

Portaal voor iStandaarden in de
Zorg en Ondersteuning

De Validatiemodule is beschikbaar voor de 2020-releases van iEb, iWmo, iJw en iWlz

Dit is een gearchiveerd nieuwsbericht

Let op! Dit nieuwsbericht is ouder dan zes maanden en bevindt zich daarom in het archief van nieuwsberichten op istandaarden.nl.

De inhoud kan minder actueel en relevant zijn, verwijzingen kunnen doodlopen en documentatie bij het bericht kan verwijderd zijn.

> Naar het actuele nieuwsoverzicht

30 augustus 2019 – Vanaf vandaag is de nieuwe versie van de Validatiemodule beschikbaar. De module ondersteunt de releases van iEb, iWmo, iJw en iWlz die in 2020 van kracht worden: iWlz 2.1, iWmo 2.4, iJw 2.4 en iEb 1.0.

De Validatiemodule biedt zorgaanbieders, gemeenten, zorgkantoren, softwareleveranciers – en alle andere instanties die gebruikmaken van iStandaarden-berichten – de mogelijkheid om testberichten te valideren tijdens het softwareontwikkelproces. U vindt de module op deze pagina.

Daarnaast bieden we de Decentrale Validatiemodule (DVM), een module die u in uw eigen omgeving kunt installeren en u op deze manier kan helpen uw berichten sneller te valideren,dan met de ‘gewone’ Validatiemodule. 

Voor de 2020-releases geldt dat de DVM, die exact dezelfde functionaliteit biedt als de Validatiemodule, half september beschikbaar wordt gesteld.

NB In dit nieuwsbericht spreken we verder van ‘Validatiemodule’. Daarmee bedoelen we ook de Decentrale Validatiemodule.

Wat kunt u doen met de Validatiemodule?
Met de Validatiemodule controleert u:

  • of het daadwerkelijk een iWlz-, iWmo-, iJw-, iPgb- of iEb-bericht is, de module bepaalt het type;
  • of de structuur klopt;
  • of alle velden aanwezig zijn die bij het bericht horen;
  •  of de velden correct gevuld zijn;
  •  of het bericht voldoet aan technische en berichtspecifieke bedrijfsregels.

Let op De Validatiemodule is een hulpmiddel voor softwareleveranciers tijdens de bouw van nieuwe iStandaarden-versies. De module is niet bedoeld voor productiedoeleinden.

Validatiemodule voor iPgb 2.1 volgt nog
De nieuwe iPgb 2.1-standaard die per 1 januari 2020 ingaat, wordt op korte termijn ondersteund door de Validatiemodule. Als het zover is, publiceren we daarover een nieuwsbericht op deze website.

Voorbeeldberichten en casusbeschrijvingen
Voor alle iStandaarden komen in de week van 2 september bestanden met voorbeeldberichten beschikbaar. U kunt de Validatiemodule gebruiken om de berichten leesbaar te maken.

Daarnaast worden ook casusbeschrijvingen gepubliceerd die specifieke processen in het gebruik van iStandaarden weergeven.

Zodra de voorbeeldberichten en de casuïstiek gereed zijn, publiceren we een nieuwsbericht op deze website.

Meer informatie
In het menu ‘Meer Informatie’ kunt u de handleiding en de releasenotes bij de Validatiemodule inzien. Ook vindt u daar de XSLT’s voor elk van de vier releases: iWlz 2.1, iWmo 2.4, iJw 2.4 en iEb 1.0. De XSLT’s van iEb 1.0 waren al beschikbaar en zijn ongewijzigd. De XSLT’s van de andere drie releases zijn nieuw.

Vragen en contact
Hebt u vragen over het gebruik van de Validatiemodule of over één van de nieuwe releases van iStandaarden? Leest u dan eerst de veelgestelde vragen. Onder ‘Meer informatie’ kunt u de handleiding en de releasenotes bij de Validatiemodule inzien. Neemt u dan contact op met de Servicedesk iStandaarden via info@istandaarden.nl of (020) 797 89 48.


primary@149.210.155.96