Zorginstituut Nederland

Portaal voor iStandaarden in de
Zorg en Ondersteuning

iWlz 2.0: publicatie nieuwe versie Informatiemodel iStandaarden vanwege aanpassing wachtlijstbericht (AW317)

Dit is een gearchiveerd nieuwsbericht

Let op! Dit nieuwsbericht is ouder dan zes maanden en bevindt zich daarom in het archief van nieuwsberichten op istandaarden.nl.

De inhoud kan minder actueel en relevant zijn, verwijzingen kunnen doodlopen en documentatie bij het bericht kan verwijderd zijn.

> Naar het actuele nieuwsoverzicht

6 april 2018 – Voor iWlz 2.0 is per vandaag een nieuwe versie van het Informatiemodel iStandaarden beschikbaar gekomen: versie 1.4. De wijziging heeft alleen betrekking op het wachtlijstbericht ofwel AW317. Voor het overige is het model ongewijzigd.

Aanleiding voor de wijziging van de AW317 is dat in de voorbereiding op de migratie naar iWlz 2.0 steeds duidelijker werd dat deze release consequenties zou hebben voor het AW317-bericht – en daarmee voor de landelijke wachtlijsten.

Zo kwam naar voren dat AW317-gegevens na de ingebruikname van iWlz 2.0 de wachtlijsten minder compleet en minder correct zouden maken dan bij de voorgaande release van iWlz.

Onterecht actief wachtend
Een voorbeeld zijn zorgtoewijzingen voor verblijf die gesplitst worden over meer dan één  zorgaanbieder, wat bijvoorbeeld het geval is als dagbesteding door een andere zorgaanbieder geleverd wordt. Zulke toewijzingen kunnen onterecht als ‘actief wachtend’ terechtkomen op de landelijke wachtlijsten.

Oplossing
Om dit te voorkomen, wordt in het AW317-bericht het element ‘Opname ja/nee’ opgenomen. Door vulling van dit element kan Zorginstituut Nederland bepalen of een cliënt inderdaad wacht op opname (wel plaatsing op de wachtlijst) of dat hij alleen wacht op dagbesteding en al wel is opgenomen (geen plaatsing op de landelijke wachtlijst).

Aanpassing van het wachtlijstbericht
De nieuwe specificaties van het AW317-bericht zijn al voor 1 april bekendgemaakt bij de betrokken partijen: zorgkantoren en hun softwareleveranciers. Per 1 juli 2018 wordt het wachtlijstbericht, de AW317, aangepast. Vanaf dat moment is het in de nieuwe vorm van kracht.

Documentatie
De wijziging raakt aan het mutatieoverzicht iWlz 2.0 t.o.v. iWlz 1.2, de XSD van het wachtlijstbericht en het regelrapport voor iWlz 2.0. Onder ‘Meer informatie’ kunt u de bijgewerkte documentatie downloaden, evenals in de iBieb (categorie iWlz 2.0) en op de pagina Overzicht documenten Informatiemodel iStandaarden (iWlz 2.0).

Contact en veelgestelde vragen
Hebt u vragen over deze aanpassing voor iWlz 2.0 in het Informatiemodel iStandaarden of over het model in het algemeen? Neemt u dan contact op met de Servicedesk iStandaarden: info@istandaarden.nl of (020) 797 89 48.

Meer achtergrond over de relatie tussen de iStandaard iWlz en wachtlijsten in de langdurige zorg leest u onder het tabblad Wachtlijsten op deze website. Ook kunt u de veelgestelde vragen raadplegen over iWlz 2.0 en de veelgestelde vragen over wachtlijstinformatie.

primary@149.210.155.96