Zorginstituut Nederland

Portaal voor iStandaarden in de
Zorg en Ondersteuning

iWmo 2.3 en iJw 2.3: verbeterde XSLT-sets zijn beschikbaar

Dit is een gearchiveerd nieuwsbericht

Let op! Dit nieuwsbericht is ouder dan zes maanden en bevindt zich daarom in het archief van nieuwsberichten op istandaarden.nl.

De inhoud kan minder actueel en relevant zijn, verwijzingen kunnen doodlopen en documentatie bij het bericht kan verwijderd zijn.

> Naar het actuele nieuwsoverzicht

13 maart 2019 – Zorginstituut Nederland publiceert vandaag verbeterde XSLT-sets voor iWmo 2.3 en iJw 2.3. De sets zijn een oplossing voor softwareleveranciers die de XSLT’s gebruiken in combinatie met bepaalde XML-parsers.

De Servicedesk iStandaarden ontving van diverse softwareleveranciers meldingen over het gebruik van de XSLT’s voor iWmo 2.3 en iJw 2.3 in combinatie met XML-parsers. Bij een aantal parsers ging het mis, zoals bij Saxon 6.5.5 en Saxon 9.x.

Daarom heeft het Zorginstituut besloten om nieuwe XSLT’s uit te brengen voor beide releases: ‘XSLT’s iWmo 2.3’ en ‘XSLT’s iJw 2.3’. Beide sets (versie 1.4.8) worden per 1 april 2019 in gebruik genomen, tegelijk met de livegang van de 2.3-releases.

Moet u de nieuwe XSLT-sets nu gebruiken?
Dat is alleen nodig als u onverwachte problemen of foutmeldingen ervaart bij de toepassing van de XSLT’s voor iWmo 2.3 en iJw 2.3. 

Het gebruik van de nieuwe XSLT-sets is dus alléén noodzakelijk als u met de huidige XSLT-sets (versie 1.4.5) problemen ondervindt, zoals onverwachte afkeur op het bericht TR312, en u dit niet kunt oplossen door gebruik te maken van een andere XML-parser.

Wat is er nieuw aan de XSLT’s?
De nieuwe XSLT’s ondersteunen direct de XML-parsers of versies die deze problemen veroorzaakten:

  • De oude XSLT-sets konden alleen omgaan met XSLT 1.0. XML-parsers die ook de nieuwere XSLT-versies (XSLT 2.0 of XSLT 3.0) ondersteunen, reageerden soms afwijkend als ze moesten werken met XSLT 1.0. Bijvoorbeeld wanneer binnen het bericht opgetelde bedragen overeen moesten komen met één totaalbedrag, zoals bij de berichten TR312, TR313 en TR317.
  • Daarnaast bevat de aangepaste XSLT-set nu een foutmeldingstekst voor de berichten CS329, CS330, CS331, TR323, TR324 en TR325. In de oude versie werd er na constatering van de fout geen foutmeldingstekst weergegeven. De onderliggende regels zijn verder ongewijzigd.

Over XSLT’s
Een XSLT is een technisch hulpmiddel voor softwareapplicaties om op XML-berichten aan de bron element-overstijgende controles uit te voeren.

XSLT’s komen van pas bij het correct opstellen van berichten door de verzender en het uitvoeren van controles door de ontvanger. Met XSLT's kunnen softwareontwikkelaars de controles binnen hun software optimaal laten plaatsvinden op de nieuwe releases die per 1 april 2019 ingaan.

Documentatie
De nieuwe XSLT’s voor de iStandaarden iWmo 2.3 en iJw 2.3 en de handleiding – die ongewijzigd is – vindt u onder ‘Meer informatie’. Dezelfde documentatie is per iStandaard opgenomen op de ontwikkelpagina’s van iWmo 2.3 en iJw 2.3

De XSLT’s worden aangeboden als .zip-file: één voor de Wmo en één voor de Jeugdwet. De documentatie is ook opgenomen in de iBieb (bij 'release iWmo 2.3' en 'release iJw 2.3') en in de informatiemodel-documentatieoverzichten van iWmo 2.3 en iJw 2.3.

Contact en vragen
Met al uw vragen over deze XSLT’s of over iWmo 2.3 en iJw 2.3, kunt u terecht bij de Servicedesk iStandaarden via info@istandaarden.nl of (020) 797 89 48. Zie ook het nieuwsbericht van 1 augustus 2018.

primary@149.210.155.96