Zorginstituut Nederland

Portaal voor iStandaarden in de
Zorg en Ondersteuning

Mijn Zorg Log wint de Computable Award 2017 voor beste ict-project van het jaar in de zorg

Dit is een gearchiveerd nieuwsbericht

Let op! Dit nieuwsbericht is ouder dan zes maanden en bevindt zich daarom in het archief van nieuwsberichten op istandaarden.nl.

De inhoud kan minder actueel en relevant zijn, verwijzingen kunnen doodlopen en documentatie bij het bericht kan verwijderd zijn.

> Naar het actuele nieuwsoverzicht

1 november 2017 – Ict-vakblad Computable heeft Mijn Zorg Log van Zorginstituut Nederland gisteravond uitgeroepen tot winnaar in de categorie Beste ICT-project van het Jaar in de Zorg. 

In totaal waren vijf projecten genomineerd. De blockchainoplossing Mijn Zorg Log werd eerste op basis van het oordeel van de Computable Awards-vakjury en de stem van het grote publiek.

Zorginstituut Nederland heeft Mijn Zorg Log ontwikkeld in samenwerking met de expertise van LedgerLeopard en Pels Rijcken.

Sinds begin juli 2017 is 3.300 keer gestemd op de campagnewebsite van Computable Awards waarvan 1.221 keer op Mijn Zorg Log. Alle stemmers op Mijn Zorg Log: onze hartelijke dank voor het uitbrengen van uw stem.

Concrete oplossing in plaats van uitvoerig rapport
Peter Snaterse van Zorginstituut Nederland: “Een prijs als deze winnen is een erkenning voor onze aanpak. We hebben er bewust voor gekozen om een concrete oplossing te bouwen met blockchaintechnologie, in plaats een uitvoerig rapport te schrijven over hoe het zou kunnen werken.

Op deze manier ondervinden we samen met partijen in de zorg en ondersteuning hoe de zorg eruit kan zien wanneer je blockchain toepast. We maken direct tastbaar wat het kan betekenen.

Het is verrassend dat er zo veel mogelijk is wat voorheen niet kon. Administratieve processen kunnen echt anders ingericht worden, en nog belangrijker: de burger krijgt meer regie over zijn gegevens. We komen tot dit eindresultaat doordat we al in een vroegtijdig stadium juristen, techneuten en mensen met kennis over het zorgproces samen laten werken.”

Waarom blockchain in de zorg?
In de zorg worden veel gegevens vastgelegd en uitgewisseld over patiënten en cliënten. Vertrouwen en betrouwbaarheid zijn daarbij essentieel. Dat vastleggen en uitwisselen kan worden gezien als transactie. En dat kan blockchain goed. Blockchain heeft als grootste voordeel dat het mogelijk wordt om eenduidig vast te leggen wie, wat, wanneer, en in welke rol heeft gedaan binnen het netwerk van de cliënt.

Op die manier hebben diverse partijen toegang tot dezelfde set van gelinkte gegevens. De verantwoordelijkheden binnen het netwerk zijn daarbij duidelijk voor álle deelnemers. Het netwerk is bijzonder veilig door de met elkaar verbonden versleutelingen van personen en data. En bovendien heeft de persoon waaraan de zorg is of wordt geleverd dus inzicht én regie over zijn complete zorgproces.


Hoe gaan we verder met Mijn Zorg Log?
Op dit moment lopen de voorbereidingen voor een kleinschalige praktijkproef van Mijn Zorg Log om vast te stellen wat blockchain betekent voor de administratieve processen.

Meer weten over Mijn Zorg Log en blockchain?
Kijk op deze pagina voor meer informatie over de IZO-innovatie Mijn Zorg Log.

primary@149.210.155.96