Zorginstituut Nederland

Portaal voor iStandaarden in de
Zorg en Ondersteuning

Overgang van ASCII-EI naar XML op schema

Dit is een gearchiveerd nieuwsbericht

Let op! Dit nieuwsbericht is ouder dan zes maanden en bevindt zich daarom in het archief van nieuwsberichten op istandaarden.nl.

De inhoud kan minder actueel en relevant zijn, verwijzingen kunnen doodlopen en documentatie bij het bericht kan verwijderd zijn.

> Naar het actuele nieuwsoverzicht

25 september 2015 – Ruim voor de einddatum van 31 december 2015 heeft bij het CIZ, het CAK en bij 32 zorgkantoren ASCII-EI plaatsgemaakt voor de nieuwe voertaal XML. Nu, bijna halverwege de overgangsperiode, kunnen we constateren dat de overstap vlot verloopt.

Voertaal in de keten
XML is sinds 1 juli van dit jaar de voertaal in de keten. Ketenpartijen kunnen nog tot 31 december gebruikmaken van de XML-conversieservices van Zorginstituut Nederland en VECOZO. Bij het zorginstituut veroorzaakt de overgang van ASCII-EI naar XML geen extra druk op de servicedesk.

Voordelen XML
XML is een taal voor berichtstandaarden waarmee net als bij ASCII-EI gegevens gecommuniceerd worden. Op het oog is het belangrijkste verschil dat mensen XML kunnen lezen en interpreteren. Inhoudelijk zit de meerwaarde in de eenvoudige validatie van gegevens, die sneller en beter verloopt dan bij ASCII-EI. XML biedt ook flexibiliteit in de ondersteuning van meerdere releases en de aansluiting van nieuwe partijen.

Releaseonafhankelijk
De overgang naar XML is releaseonafhankelijk, en elke ketenpartij mag het eigen tempo bepalen wanneer de overgang plaatsvindt. Van de 32 zorgkantoren zijn er drie – die onder dezelfde concessiehouder vallen – die nog in de overgangsperiode zitten. Deze kantoren maken gebruik van de XML-conversieservice van Zorginstituut Nederland. De verwachting is dat de kantoren aanhaken met XML bij de ingebruikname van iWlz 1.1, op 1 januari 2016. Zodra die overstap gemaakt is, is de overgang naar XML volledig voltooid. In het nieuwe jaar moet de meerwaarde van XML verder worden benut.

Voorbeeld van een bericht (AW35) in ASCII-EI

Hetzelfde bericht in XML

Bron afbeeldingen: website VECOZO

primary@149.210.155.96