Zorginstituut Nederland

Portaal voor iStandaarden in de
Zorg en Ondersteuning

Presentatie van IZO-innovaties op de Zorg&ICT-beurs

Dit is een gearchiveerd nieuwsbericht

Let op! Dit nieuwsbericht is ouder dan zes maanden en bevindt zich daarom in het archief van nieuwsberichten op istandaarden.nl.

De inhoud kan minder actueel en relevant zijn, verwijzingen kunnen doodlopen en documentatie bij het bericht kan verwijderd zijn.

> Naar het actuele nieuwsoverzicht

23 februari 2017 – Twee onderwerpen uit de Denktank IZO staan 14 en 16 maart op het programma van Zorg&ICT in de Jaarbeurs in Utrecht: de vertaaltool en de blockchaintoepassing Mijn Zorg Log. U kunt zich alvast inschrijven om de presentaties over deze innovaties in digitale informatie-uitwisseling voor de zorg bij te wonen.

In dit bericht leest u over de inhoud van de presentaties, wie de sprekers zijn en hoe u zich aan kunt melden.

Blockchain de zorgtoekomst?
Blockchain is een nieuwe technologie, waarvan wordt gesteld dat het de grootste technologische innovatie is sinds het internet. Het heeft de potentie om handel, samenwerking, gegevensuitwisseling en wederzijds vertrouwen anders te organiseren.

In de zorg worden veel gegevens vastgelegd en uitgewisseld over cliënten. Het is belangrijk dat de informatie-uitwisseling veilig en betrouwbaar plaatsvindt. Zorginstituut Nederland heeft met ketenpartijen en deskundigen op het gebied van blockchain de mogelijkheden voor de zorg verder onderzocht en geconcretiseerd. Het resultaat is de eerste in de zorg toegepaste én werkende blockchain.

Op 14 maart gaat Idius Felix (Zorginstituut Nederland) in zijn presentatie ‘Blockchain de zorgtoekomst?’ dieper in op de blockchaintoepassing Mijn Zorg Log.

Demonstratie van vertaaltool
Zorgverleners wisselen onderling cliënt- en behandelgegevens uit, maar zij doen dat in verschillende talen en standaarden. Ziekenhuizen bijvoorbeeld registreren medische en zorginhoudelijke overdrachtinformatie in een andere taal dan verpleeghuizen.

Per type zorg en per discipline bestaan specifieke informatiestandaarden en wordt een bepaalde taal voor gegevensuitwisseling gesproken. Voor de praktijk betekent het dat cliënt- en behandelgegevens vaak handmatig overgenomen en vertaald worden, met alle risico’s van dien: fouten, verkeerde interpretaties, ontbrekende of verouderde informatie, hoge kosten en administratieve lasten.

Zorginstituut Nederland heeft, in samenwerking met Stichting HL7 en de koepelorganisatie van ICT-ondernemers in de zorg (OIZ), een werkend prototype ontwikkeld van een ‘vertaalmachine voor terminologie’. 

Op 16 maart demonstreren Bert Kabbes (Stichting HL7) en Wouter Franke (Zorginstituut Nederland) de vertaaltool en zij geven toelichting in hun presentatie: ‘Vertaalmachine helpt fouten verminderen bij medische overdracht.

Over Zorg&ICT
Zorg&ICT is een vakbeurs voor ICT en innovatie binnen de zorg, waar zorgprofessionals inspiratie en informatie opdoen over actuele ICT-oplossingen om zorgprocessen te optimaliseren. Dit jaar vindt Zorg & ICT plaats op 14, 15 en 16 maart 2017 in de Jaarbeurs in Utrecht. Het thema is: de patiënt als partner.

Aanmelden
U kunt een of beide presentaties bijwonen door uzelf in te schrijven voor de Zorg&ICT-beurs. Dat kan via deze link naar de inschrijfpagina op de website van de beurs. Deelname is kosteloos. Nadat u zich hebt aangemeld, bent u verzekerd van toegang en kunt u de presentatie van uw keuze bijwonen.

Tijden en locatie

  • ​Presentatie ‘Blockchain de zorgtoekomst?’: dinsdag 14 maart 2017, 12.00 – 12.45 uur, Theater 8, Jaarbeurs Utrecht
  • Presentatie ‘Vertaalmachine helpt fouten verminderen bij medische overdracht’: donderdag 16 maart 2017, 13.00 – 13.45 uur, Theater 8, Jaarbeurs Utrecht

Lees ook het verslag van de Denktank IZO
Wilt u meer weten over de vertaaltool en de blockchaintoepassing van Zorginstituut Nederland? Leest u dan het verslag van de Denktank IZO van november 2016. Daar vindt u ook het pdf-boekje over de bijeenkomst, compleet met filmbeelden, foto’s en verslagen van workshops. Kijk op deze pagina voor meer informatie over Denktanks IZO

primary@149.210.155.96