Zorginstituut Nederland

Portaal voor iStandaarden in de
Zorg en Ondersteuning

Process mining helpt bij administratieve lastenverlichting

Dit is een gearchiveerd nieuwsbericht

Let op! Dit nieuwsbericht is ouder dan zes maanden en bevindt zich daarom in het archief van nieuwsberichten op istandaarden.nl.

De inhoud kan minder actueel en relevant zijn, verwijzingen kunnen doodlopen en documentatie bij het bericht kan verwijderd zijn.

> Naar het actuele nieuwsoverzicht

8 november 2016 – Process mining blijkt een innovatief hulpmiddel om knelpunten in de administratieve processen op te sporen. Daarmee kunnen de processen worden verbeterd, bijvoorbeeld in de doorlooptijd van de aanvraag van zorg en de financiële afhandeling. Naar aanleiding van een pilot over process mining gaat Zorginstituut Nederland nu samenwerken met HEAD en Universiteit Tilburg.

Uit de pilot blijkt dat administratieve lasten direct kunnen worden verlaagd. “Deze vorm van data-analyse biedt interessante mogelijkheden voor zorgaanbieders”, zegt Peter Snaterse, coördinator namens Zorginstituut Nederland.  

Resultaten in Denktank IZO
De pilot is uitgevoerd met een aantal zorgaanbieders en in nauwe samenwerking met de Universiteit Tilburg. Aanleiding was de wens uit het zorgveld om meer te weten over de mogelijkheden van toepassing in de (langdurige) zorg. Op 3 november zijn in de Denktank IZO – een bijeenkomst over Informatievoorziening in Zorg en Ondersteuning – de eerste resultaten uit de pilot teruggekoppeld.

Onbekende patronen ontdekken
Snaterse: “Deze vorm van data-analyse biedt interessante mogelijkheden voor zorgaanbieders. Wij ervaren in de pilots dat zorgaanbieders die aan de slag gaan met process mining, enthousiast worden omdat ze duidelijke mogelijkheden zien voor verbeteringen van hun processen, effectiviteit en efficiency,” “Het biedt het management van zorginstellingen de mogelijkheid om op basis van ICT nog onbekende patronen in de bedrijfsvoering te ontdekken. Men kan zo op beleids- en organisatorisch niveau vroegtijdig bijsturen.”

Doorontwikkelen
Zorginstituut Nederland is een process mining-traject gestart bij WelThuis (Wlz, Zvw, Wmo) in Gouda en Ipse de Bruggen in Zoetermeer (gehandicaptenzorg). Binnenkort volgt ook een gesprek met Quarijn (ouderenzorg in Utrecht). Zorginstituut Nederland wil de resultaten van de analyses en gesprekken vastleggen, zodat anderen het onderwerp kunnen doorontwikkelen voor de langdurige zorg.

Samenwerking met HEAD
Zorginstituut Nederland gaat samen met de vereniging HEAD en de Universiteit Tilburg de toepassing van process mining verder ontwikkelen. HEAD is de landelijke beroepsvereniging van en voor zorgfinancials. Voorzitter Ellen Kalkhoven: “Als je kijkt naar data-analyse, dan zien we dat op een aantal plekken in ondersteunende diensten dezelfde gegevens worden vastgelegd. Dat is overbodig. Dat kost capaciteit, dat kost tijd, maar het is ook een kostenbesparing als we minder tijd hoeven te besteden aan het vastleggen van gegevens of het analyseren van gegevens. Dan draagt dat bij. Dat is een enorme winst van samenwerken."

primary@149.210.155.96