Zorginstituut Nederland

Portaal voor iStandaarden in de
Zorg en Ondersteuning

Vernieuwde Regionale Wachtlijstmodule Wlz

Dit is een gearchiveerd nieuwsbericht

Let op! Dit nieuwsbericht is ouder dan zes maanden en bevindt zich daarom in het archief van nieuwsberichten op istandaarden.nl.

De inhoud kan minder actueel en relevant zijn, verwijzingen kunnen doodlopen en documentatie bij het bericht kan verwijderd zijn.

> Naar het actuele nieuwsoverzicht

5 november 2015 – In opdracht van het ministerie van VWS publiceert Zorginstituut Nederland elke maand een gedetailleerd overzicht van het aantal wachtenden op langdurige zorg. Dat gebeurt op basis van informatie die de zorgkantoren via een speciale module aanleveren: de Regionale Wachtlijstmodule. Deze module, die alleen bedoeld is voor zorgkantoren, is vernieuwd.

De zorgkantoren registreren de gegevens regionaal, het Zorginstituut verwerkt ze tot een landelijk beeld. De Regionale Wachtlijstmodule fungeert daarbij als doorgeefluik van de informatie. Met ingang van vandaag uploaden zorgkantoren hun AW317-bestanden in de vernieuwde Regionale Wachtlijstmodule die nu ook is ondergebracht op istandaarden.nl. De module is bereikbaar via het tabblad Modules.

Alléén voor zorgkantoren 
De Regionale Wachtlijstmodule is enkel en alleen bedoeld voor zorgkantoormedewerkers. De module verwerkt aangeboden AW317-bestanden tot regionale wachtlijstbestanden. Om de Regionale Wachtlijstmodule te gebruiken hoeven zij geen software te installeren.

Na de automatische verwerking van de bestanden worden voor elk bestand regionale wachtlijstcijfers samengesteld. Zorgkantoormedewerkers kunnen die bestanden via de module goedkeuren of afkeuren. Zorginstituut Nederland vertaalt de goedgekeurde regionale cijfers handmatig in een landelijk overzicht van het aantal wachtenden op langdurige zorg.

Wat is nieuw?
Behalve dat de locatie van de module nieuw is, is de module zelf op een aantal punten bijgewerkt:

  • de manier van goedkeuring van de regionale wachtlijst is gewijzigd
  • het detailbestand dat wordt teruggekoppeld is vernieuwd
  • er wordt een onderscheid gemaakt in ‘actief wachtenden zonder enige vorm van zorg’ en ‘actief wachtenden overig’
  • de module verwerkt nu XML-bestanden i.p.v. EI-bestanden
  • de module heeft een plek gekregen op de overzichtspagina Modules

Wachtlijsten
Op de pagina Wachtlijstinformatie vindt u de recentste wachtlijsten en kunt u meer informatie vinden over de manier waarop de wachtlijsten tot stand komen. Zie ook onze veelgestelde vragen over wachtlijstinformatie.

primary@149.210.155.96