Onze nieuwsbrieven houden je elk kwartaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Actieprogramma iWlz.

Thema domeinoverstijgend Actieprogramma iWlz

Op 16 januari jl. hebben het CIZ, de zorgkantoren en VECOZO de volgende stap gezet naar het netwerkmodel. De tweede versie van het Indicatieregister is in productie gegaan. En omdat alle zorgkantoren nu direct zijn aangesloten op het Indicatieregister kon de migratievoorziening Silvester voor dit register worden uitgezet. Ook hebben we een nieuwe technische standaard in productie genomen die goed past binnen de landelijke ontwikkeling van de Nationale Visie en Strategie en de inrichting van de generieke functies. Zo bouwen we mee aan het duurzaam informatiestelsel in de zorg.

Deze nieuwsbrief heeft als thema Domeinoverstijging. Daarom zal verderop in de nieuwsbrief Elke Buis (Programmamanager Ketenbureau i-Sociaal Domein) zich voorstellen en vertellen wat zij belangrijk vindt aan de komst van een netwerkmodel voor de Jeugdwet en de Wmo.

In het bestuurlijk overleg van 24 februari jl. was domeinoverstijging ook een belangrijk thema. Daar stond namelijk de herijking van het Actieprogramma iWlz op het programma. Eerder in september was deze herijking al besproken en werden er door de bestuurders enkele onderzoeksvragen gesteld om nadere duiding te krijgen bij het voorstel. Na beantwoording van deze onderzoeksvragen gingen de bestuurders definitief akkoord met de herijking

De herijking voor het programma was begin 2024 gevraagd door bestuurders, omdat men het netwerkmodel ook breder dan alleen voor de Wlz wilde inzetten. En om te bezien of er naast het vervangen van het huidige berichtenverkeer, nog andere kansen liggen met het netwerkmodel. Kernpunt van de herijking is daarom dat we ons niet alleen meer focussen op het Wlz-domein, maar nu ook vooruitkijken naar samenwerking met het Wmo- en het Jw-domein. Daarnaast is de beperking van een As-Is overgang voor het netwerkmodel, waarbij we ons alleen richten op het vervangen van de bestaande berichten, losgelaten.

Ten aanzien van de domeinoverstijging werken we samen met medewerkers van diverse partijen (waaronder VWS, VNG en het Ketenbureau) aan een voorstel dat later dit jaar aan de bestuurders van de betrokken partijen voorgelegd zal worden. Uiteindelijke doel is om te komen tot een domeinoverstijgend programma, waarin we één netwerkmodel realiseren voor de Wlz, Wmo en Jw. Uiteraard houden we jullie daarvan op de hoogte.

Het loslaten van de as-is beperking geeft ruimte om na te denken over nieuwe gegevensuitwisselingsmogelijkheden met het netwerkmodel. Daarbij focussen we ons in eerste instantie op uitwisselingen die betrekking hebben op de administratieve zorgprocessen bij een zorgaanbieder. Denk bijvoorbeeld aan het efficiënter maken van het aanvragen van een Wlz-indicatie door een zorgaanbieder. Of aan het uitzoeken waar een cliënt nog meer in zorg is. Zo zijn er diverse uitwisselingen mogelijk die nu nog niet of onvoldoende plaatsvinden, waar we naar kijken samen met de werkgroep Bezorg.

Met VWS zijn we daarnaast in gesprek over het opnemen van het programma in de prioriteiten van Plateau 2 van de NVS. Daarvoor is een oproep gedaan vanuit het Bestuurlijk overleg aan VWS. Alleen op die manier kan het Actieprogramma een blijvende bijdrage leveren aan de totstandkoming van het duurzaam Gezondheidsinformatiestelsel.

Interview met extern partner, Elke Buis, Programmamanager Ketenbureau i-Sociaal Domein

1.Wie ben je, wat is je rol en wat vind je het belangrijkste in je werk (of waar maak jij je hard voor in je werk)Mijn naam is Elke Buis, ik ben sinds bijna twee jaar binnen de VNG verantwoordelijk voor het Ketenbureau i-SD. Een mooie rol waarbij ik vooral mensen en ideeën aan elkaar probeer te verbinden om te zorgen dat zorgaanbieders en gemeenten goed ondersteund worden bij onderwerpen zoals contractstandaarden en -management, berichtenverkeer en standaarden. We werken aan het verminderen van administratieve lasten o.a. door het verbeteren van informatievoorziening op het terrein van Wmo en Jeugd. Dit doen we zoveel mogelijk met mensen uit de praktijk, met zorgaanbieders en gemeenten. Ik vind het belangrijk om daarbij zoveel mogelijk weg te blijven bij organisatiebelangen en steeds te zoeken naar gezamenlijke oplossingen waarmee we het leveren van goede zorg en ondersteuning makkelijker maken.

2. Wat zijn belangrijke thema's waar het i-Sociaal domein mee bezig is en hoe kan een domeinoverstijgend netwerkmodel daaraan een bijdrage leveren?

Vernieuwing Informatievoorziening Sociaal Domein (VISD) is ons thema dat alles te maken heeft met toewerken naar een domeinoverstijgend netwerkmodel. En we werken daarbij nauw samen met het Zorginstituut. Momenteel is daarbij de vraag actueel hoe we kleine stapjes blijven zetten om het huidige berichtenverkeer (waarvan wij de ketenregisseur zijn) verder te verbeteren en daarnaast ook de echte eerste stappen te zetten op weg naar de gewenste vernieuwing in Wmo en Jeugd.

3.Wat is ervoor nodig om die bijdrage te kunnen realiseren denk je?

We hebben met z’n allen veel onderzocht en besproken de afgelopen jaren. Er is binnen de VNG en het Ketenbureau al veel op papier gezet, ook al langer geleden, dat nog steeds van toepassing is. Ik denk dat we het komende jaar meer in de actiestand moeten komen met elkaar. Daarnaast is het belangrijk dat we zowel richting management van de betrokken organisaties als in het land nog beter uitleggen wat de vernieuwing van informatievoorziening inhoudt, waar we naar toe willen en waarom dat nodig is.

4.Waar kunnen het Ketenbureau en het Zorginstituut elkaar versterken in deze ontwikkeling?

De samenwerking is al heel goed op diverse onderwerpen rondom informatievoorziening, we weten elkaar uitstekend te vinden en trekken vaak samen op. Dus mijn wens is vooral om dat ook het komende jaar te blijven doen!

Agenda komend kwartaal

13-03-2025  Werkgroep BEZORG & RGB (digitaal)

20-03-2025  Koplopersoverleg (digitaal)

24-03-2025  Initiële vulling Indicatieregister en Bemiddelingsregister (fysiek overleg)

27-03-2025  Procesvoorstel Brede uitrol Netwerkmodel sessie 3 (digitaal)

27-03-2025  Technisch afstemmingsoverleg (digitaal)

27-03-2025  Koplopersoverleg (digitaal)

03-04-2025  Koplopersoverleg (digitaal)

10-04-2025 Werkgroep Bezorg & RGB (digitaal)

10-04-2025 Koplopersoverleg (digitaal)

17-04-2025 Koplopersoverleg (digitaal)

24-04-2025 Technisch afstemmingsoverleg (digitaal)

24-04-2025 Koplopersoverleg (digitaal)

01-05-2025 Koplopersoverleg (digitaal)

07-05-2025 Overleg ZIN x Inlichtingenbureau (digitaal)

2.1. Mijlpalen

  1. Zomer 2025 start ketentesten inproductiename Bemiddelingsregister door koplopers
  2. Eind 2025 inproductiename Bemiddelingsregister door koplopers

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag en of een opmerking? Neem dan contact op met actieprogrammaiwlz@zinl.nl.      

 

You are receiving this because you are subscribed to this newsletter from Zorginstituut Nederland. Unsubscribe.