Onze nieuwsbrieven houden je tweemaandelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van alle Informatiestandaarden

Voorwoord

Een gloednieuw jaar ligt voor ons. Een jaar waarin verandering en vernieuwing gaat plaatsvinden. Ook gaan wij weer vol energie werken aan de nieuwe releases van iStandaarden! Zo gaan wij graag weer met jullie in gesprek over de inhoud van de nieuwe releases, om alle ketenpartijen zo goed mogelijk te ondersteunen bij het uitvoeren van hun administratieve processen. In 2023 wordt het eerste register van het iWlz-netwerkmodel, het Indicatieregister, in gebruik genomen. Een spannend moment voor ons als beheerder van de iWlz-standaard waar we reikhalzend naar uitkijken. Daarnaast willen wij ons dit jaar gaan inzetten om onze informatiemodellen op een andere manier te publiceren, om aan te blijven sluiten bij de behoeftes van gebruikers. We zijn bezig met verschillende vraagstukken zoals:‘wat vraagt datagedreven werken van ons als beheerder?,‘Hoe kunnen wij onze producten meer “machineleesbaar” opleveren?. En nog veel meer. Kortom, veel uitdagingen liggen klaar en wij staan te trappelen om ze aan te gaan!

Succesvolle implementatie van iWlz 2.4

Vanaf 1 januari 2023 is iWlz 2.4 van kracht. Alle ketenpartijen binnen de Wlz werken nu met deze nieuwe versie van de iWlz-standaard. Het berichtenverkeer iWlz 2.4 is maandag 2 januari succesvol gestart. Alle iWlz-berichten worden nu in het nieuwe formaat uitgewisseld. De wijzigingen die iWlz 2.4 bevat, zijn vooral gericht op onderhoud en voorbereiding op het netwerkmodel. De implementatie van het indicatieregister, ook onderdeel van iWlz 2.4, zal vanaf april 2023 plaatsvinden.

VOW, doe jij al mee?

Werk jij met de iWmo en/of iJw standaarden en wil jij starten met het Verzoek om Wijziging, maar weet je niet hoe? Of gebruik je het VOW-bericht al, maar zit je nog met vragen?

Onlangs is het VOW-informatiepunt gelanceerd om gemeenten en aanbieders te helpen bij het gebruik van het VOW. Aanbieders die wijzigingen in de zorgvraag van een cliënt doorgeven aan de gemeente, zijn verplicht dit te doen met het VOW-bericht. Steeds meer ketenpartijen doen dit. Heb jij hier hulp bij nodig? Kijk dan op het VOW-informatiepunt. Wordt jouw vraag hier niet beantwoord? Neem dan contact op met onze Servicedesk.

Groene Vink

De Groene Vink is een technische applicatie die dient als hulpmiddel bij de implementatie van nieuwe iStandaarden-releases. Softwareleveranciers kunnen hierin verschillende testscenario’s doorlopen om te toetsen of hun software voldoet aan de nieuwe iStandaarden-releases. Op basis van de resultaten van deze module reikt het Zorginstituut een complimentje uit in de vorm van een kunstwerk: de Groene Vink. In voorgaande jaren hebben we de Groene Vink alleen uitgereikt in aanloop naar de grotere releases.

Dit jaar is besloten geen Groene Vink module beschikbaar te stellen en daarmee ook geen Groene Vink uit te reiken. Dit vanwege de geringe omvang van de releases 3.2 en de minimale technische impact die de wijzigingen hebben. Vanzelfsprekend wordt dit bij iedere release opnieuw beoordeeld. De waardering voor het werk van de softwareleveranciers in het sociaal domein blijft vanzelfsprekend onverminderd hoog!

Gebruikersonderzoek website iStandaarden

Eind 2021 deden wij een gebruikersonderzoek naar de website iStandaarden.nl. Daaruit kwamen verbeterpunten naar voren. Wij hebben de resultaten van het onderzoek als leidraad gebruikt bij het maken van onze nieuwe website. Deze nieuwe website is nu een jaar in de lucht. Gelukkig horen we hier veel positieve geluiden over. Om de website verder te optimaliseren vragen wij  je om mee te werken aan het nieuwe gebruikersonderzoek. Dit onderzoek wordt op ons verzoek uitgevoerd door Mediatest. De resultaten hiervan gebruiken wij om de site verder te verbeteren. Ga naar deze pagina voor het onderzoek. Alvast bedankt voor je medewerking!

Even voorstellen

In het najaar 2022 hebben wij versterking gekregen in ons team. Daar zijn wij heel blij mee, want er liggen genoeg uitdagingen in het verschiet. Met veel plezier stellen wij de nieuwe medewerkers hier aan je voor.

Jan Legtenberg

Sinds afgelopen voorjaar ben ik werkzaam als adviseur bij standaardisatie-advies. Vanuit die rol ben ik betrokken bij de iWlz standaard en diverse vernieuwingsprojecten. Na werkzaam te zijn geweest bij organisaties als Belastingdienst, NS en de Justitiële Informatiedienst vind ik het een leuke uitdaging om mij binnen het Zorginstituut een nieuw domein eigen te maken. Ik woon samen met echtgenote Evelien en onze 4 kinderen in het Achterhoekse Vorden. Vanwege de reisafstand maak ik dankbaar gebruik van de mogelijkheden tot hybride werken. Wel probeer ik minstens een dag per week op kantoor in Diemen te zijn.

Marie Katrien Litjens

Als informatieanalist adviseer ik met oog voor kwaliteit en samenhang over de totstandkoming van Informatiestandaarden die processen ondersteunen en die passen binnen de huidige én toekomstige architectuur van iStandaarden. De samenwerking met Elly Kampert, Irene Zijlstra en vele anderen is mij in de jaren 2016 en 2017 zo goed bevallen dat ik weer ben teruggekeerd bij het Zorginstituut. Met veel plezier hoop ik een bijdrage te leveren aan de informatievoorziening in het domein Zorg en Ondersteuning. Vol enthousiasme probeer ik er samen met jullie het beste van te maken!

Dennis de Gouw

Sinds begin november ben ik werkzaam als adviseur bij het team iStandaarden. Vanuit deze functie draag ik mijn steentje bij aan het Actieprogramma iWlz, een programma om de informatievoorziening voor de langdurige zorg te moderniseren. Na 10 jaar als productmanager van een landelijk netwerk voor medische beelduitwisseling te hebben gewerkt, hoop ik in mijn huidige rol, samen met jullie, nog meer bij te kunnen dragen aan goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor iedereen. Samen met mijn vriendin en onze dochter woon ik in het Brabantse Drunen. In mijn vrije tijd ben ik veel buiten te vinden. Met onze hond maak ik graag lange wandelingen in de Loonse en Drunense Duinen.

 

You are receiving this because you are subscribed to this newsletter from Zorginstituut Nederland. Unsubscribe.